PartnerScan, automatizált partnerellenőrző szoftver az áfalevonhatósági jog érvényesítése érdekében

Biztosítsa be adólevonási jogát a PartnerScan segítségével!

A PartnerScan a Deloitte áfatechnológiai megoldása, ami leegyszerűsíti üzleti partnerei ellenőrzését. Miben nyújt cégének segítséget a PartnerScan?

 

  • Csökkenti az adólevonási joghoz kapcsolódó kockázatokat
  • 18 darab különböző, vállalkozására szabott teszt segítségével kategorizálja üzleti partnereit
  • Kimeríti az adóhatóság által elvárt “kellő körültekintés” fogalmát
  • Strukturált adatbázist biztosít a magabiztos döntéshozatalhoz

Az adólevonási jog gyakorlása mindig is érzékeny és kiszámíthatatlan terület volt, hiszen az adóhatóság akár Öntől független fél miatt is megtagadhatja azt. Ez komoly kockázatot jelent cége számára, hiszen a “kellő körültekintés” a különböző volumenű, értékű és típusú beszerzések tekintetében aligha tekinthető objektív iránymutatásnak.

 

A NAV által kiadott 3010/2015. Útmutatóban, valamint a Kúria joggyakorlat elemző csoportjának véleményében megfogalmazásra kerültek a legfontosabb fogalmi alapok, mint például a ténylegesen elvárható körültekintő magatartás, amely az üzleti partnerek ellenőrzése során fontos zsinórmértékként szolgál. Az adóhatóság elvárásainak való megfelelés azonban alapos körültekintést igényel, ugyanis az ügylettel kapcsolatos alapvető kérdések mellett az üzleti partnerek ellenőrzésének számos egyéb tényezőre is ki kell térnie.

 

A fentiekben rejlő kockázat és az ellenőrzési folyamat során alkalmazható objektív döntési pontok iránti igény hívta életre a PartnerScant.

A szoftver segítségével automatizált, kivitelezhető módon ellenőrizheti üzleti partnereit. Az ellenőrzés során elvégzett 18 teszt alapjául az alábbiak szolgálnak:

  • a 3010/2015. NAV Útmutató;
  • a Kúria-joggyakorlat elemző csoportjának véleménye;
  • a Deloitte Legal áfalevonással kapcsolatos ügyek során felhalmozott tapasztalata.

 

Tesztjeink vállalkozására, tevékenységére szabhatók, az Ön igényeinek megfelelően.

 

Az ellenőrési folyamat kettős súlyozást alkalmaz. Egyrészt vizsgálja az ellenőrzött partnerek kockázati szintjét, másrészt a partnerhez köthető beszerzések értékvolumenét.

 

Kockázatelemzés

 

A kockázatelemzés során a PartnerScan üzleti partnereihez az egyes tesztek eredménye alapján “kockázati faktor”-t rendel, majd ez alapján három kategóriába sorolja őket:

  • Normál – A partnerrel folytatott ügylet(ek) a tesztek alapján nem jelent(enek) kockázatot a levonási jog tekintetében
  • Kockázatos – A partnerrel ügylet(ek) mélyebb utánajárást igényel(nek) az adólevonási jog biztos érvényesítéséhez
  • Kiemelten kockázatos – Komoly nyomozás szükséges ahhoz, hogy megbizonyosodhasson a partner megbízhatóságáról

 

A kockázatelemzés során az algoritmus figyelembe veszi a nyilvános cégadatbázisokat, a NAV elérhető adatbázisait, valamint ügyfeleink vállalatirányítási rendszeréből kinyerhető volumen (pl. áfa összege) adatokat egyaránt, ezzel teljes képet festve az adott vállalat adókockázati pozíciójáról. A sikeres kockázatelemzéshez csupán üzleti partnerei törzsadataira és az ügylettel kapcsolatos volumen adatokra (pl. áfa analitika) van szükségünk, ezek pedig alapvetően is rendelkezésre állnak vállalatirányítási rendszerében.

A PartnerScan célja, hogy az ellenőrzés egy strukturált, egyszerűen áttekinthető dokumentumban foglalja össze az egyes üzleti partnereivel kapcsolatos, az áfa levonási jog gyakorlása szempontjából legfontosabb információkat.   A jelentésben a partnerekről szóló részletes jelentés is elérhető, megkönnyítve az esetleges ellenőrzések során az adott üzleti partnerrel folytatott ügyletekhez kapcsolódó adólevonási jog alátámasztását.

 

Töltse le a PartnerScan ellenőrzés mintariportját, és bármilyen kérdése esetén kérjen telefonos konzultációt a jobb oldalon található űrlap segítségével!


Kérdése van?


Kérdése van?


Lépjen velünk kapcsolatba

Tancsa Zoltán, áfatechnológiai szakértő

Tancsa Zoltán

Igazgató

 

Zoltán 2007-ben csatlakozott a Deloitte adótanácsadó csapatához, ahol jelenleg igazgatói pozíciót tölt be, a közvetett adókkal foglalkozó csoport vezetőjeként. Tanácsadói munkája során széles körű tapasztalatot szerzett a hazai és nemzetközi áfa tervezés területén.