ÁFALabor, az áfakockázat-elemző szoftver

2015. július 1-jével hatályba lépett a számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint az elektronikus formában megőrzött számlák adóhatósági ellenőrzéséről szóló NGM rendelet. Az új szabályok értelmében az elektronikus úton tárolt számlákra egységes formai követelmények vonatkoznak. 2016. január 1-jével kezdődően a számlázó-programokkal kapcsolatos követelmények is kiegészültek egy olyan modullal, amely a számlák adattartalmának exportálását teszi lehetővé kibocsátási dátum, illetve sorszámtartomány szerinti csoportosításban, előre meghatározott kötelező adattartalommal és –szerkezettel.

Az egységesített, elektronikus adatszolgáltatás bevezetése új korszakot jelent az adóellenőrzésekben, ugyanis jelentősen megnöveli a rendszerszintű hibák azonosításának lehetőségét.

 

A Deloitte szakértői csapata létrehozott egy áfatechnológiai megoldást, amely alkalmas arra, hogy előre meghatározott szabályrendszer alapján közel 80 ellenőrzést végezzen a cége áfa bevallásában szereplő tranzakciók áfakezelését illetően.

 

Az ÁFALabor ötvözi az általános forgalmi adó tekintetében irányadó szabályrendszert és a technológia révén rendelkezésre álló eszköztárat. Ennek eredménye egy hatékony, a manuális elemzési módszerekből fakadó hibalehetőségeket kiküszöbölő eszköz, ami ellenőrzi az áfa szabályoknak való megfelelést, és ezzel egyidejűleg számszerűsítve azonosítsa az esetleges kockázatokat és megtakarítási lehetőségeket tranzakciós szinten. Az elemzési folyamat három lépésből áll

Érdekli, hogy hogyan javíthatja áfával kapcsolatos folyamatait? Iratkozzon fel hírlevelünkre, és kérjen további tájékoztatást kollégánktól!
* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező

Érdeklődöm!

Az adatgyűjtés fázisában az ÁFALabor begyűjti az elemzés lefuttatásához szükséges riportokat, valamint azonosításra kerül az egyedi ügyféligények alapján a tesztstruktúra.

 

Az áfaanalízis során az igények alapján azonosított tesztek lefutnak az áfa-adatokon, valamint megtörténik a teszteredmények kiértékelése hatékonysági, kockázati, és a lehetséges megtakarítások szempontjából.

 

Az elemzést a riportálás zárja, amely során elkészül a teszteredmények átlátható, strukturált leírása. Igény esetén a jelentésben szereplő adatokban rejlő valódi érték kiaknázására személyes konzultáció kérhető.

ÁfaLabor, áfakockázatok kezelése

Lépjen velünk kapcsolatba

Tancsa Zoltán

Igazgató

 

Zoltán 2007-ben csatlakozott a Deloitte adótanácsadó csapatához, ahol jelenleg igazgatói pozíciót tölt be, a közvetett adókkal foglalkozó csoport vezetőjeként. Tanácsadói munkája során széles körű tapasztalatot szerzett a hazai és nemzetközi áfa tervezés területén.