VATOnline, az automatikus adatszolgáltatásért

Valós idejű online adatszolgáltatási kötelezettség - gyors és problémamentes megoldás

Automatizálja valós idejű, online adatszolgáltatási tevékenységét a VATOnline segítségével! A Deloitte áfatechnológiai megoldása:

 

  • Biztosítja a mindenkori törvényi megfelelőséget
  • Akár teljes egészében automatizálja a kötelező adatszolgáltatási folyamatot
  • Közvetlenül a NAV rendszerébe tölti fel a számlaadatokat
  • Biztosítja adózási és üzleti adatai védelmét

 

 Miért éri meg automatizálni az online adatszolgáltatást?

A 2018. július 1-jétől életbe lépő valós idejű online adatszolgáltatási kötelezettség három ponton érintheti érzékenyen cégét:

 

  • Rövid határidejű, folyamatos tételes jelentéstétel
  • Előre meghatározott adatszolgáltatási struktúra
  • Számlákhoz kapcsolódó azonosító kód tárolása

 

Rövid határidejű, folyamatos tételes jelentéstétel

 

A szabályozás értelmében minden cégnek eleget kell tennie a valós idejű online adatszolgáltatási kötelezettségnek. Ennek értelmében az adózónak minden, 100.000 Ft vagy magasabb áfa-tartalmú, számlázó programmal kibocsátott számláról valós idejű információt kell szolgáltatniuk a NAV felé.

 

Ez a tételes jelentéstételi kötelezettség gyakorlatilag megoldhatatlan feladat elé állítja azon vállalkozásokat, amik nem rendelkeznek legalább félautomata megoldással. Az azonnaliság, mint követelmény növeli a manuális hibák lehetőségét, a 100 000 Ft-os értékhatár - az eredetileg tervezett 2 000 000 Ft-hoz képest – jelentősen megnöveli azon számlák számát, amikre a jogszabály vonatkozik.

 

Előre meghatározott adatszolgáltatási struktúra

 

A számlaadatokat előre meghatározott formában kell eljuttatni az adóhatóság részére. A szabályozás tehát nem hasonul a cégek jelenlegi működéséhez, nem tesz különbséget speciális tevékenységi körök, és iparágból fakadó sajátosságok között. Az egységes struktúrához való megfelelés kihívás elé állítja a vállalatokat, hiszen felül kell vizsgálniuk saját számlaadataik adatstruktúráját. A standardizált elvárás egyúttal lehetőséget biztosít a vállalatonkénti teljes-, vagy részletes automatizálásra, hiszen minden cégnek azonos formára kell hoznia az egyébként sajátos számlaadt-struktúráját.

 

Számlákhoz kapcsolódó azonosító kód tárolása

 

Az adatok megküldése után a NAV minden számla esetében egy egyedi azonosítókódot generál. Ezt a kódot számlánként tárolni kell. Ha nem rendelkezik automatizált megoldással a számlák és ellenőrzőkódok összekapcsolására, akkor a fent említett adminisztárciós terhek duplán jelentkeznek a jogszabály életbe lépésétől fogva.

 

Miért a VATOnline?

A VATOnline a Deloitte áfatechnológiai megoldása, amely akár teljes egészében képes automatizálni az adatszolgáltatási folyamatot a számlaadatok kinyerésétől kezdve, az adóhatósági ellenrzőkód számlánkénti tárolásáig.

A szoftver kifejlesztése során szakértőink folyamatosan egyeztettek az adóhatósággal és a jogalkotóval annak érdekében, hogy a VATOnline teljes egészében megfeleljen az online adatszolgáltatási kötelezettségre vonatkozó elvárásoknak.

Technológiai megoldásunk cége igényei alapján 2 integrációs szintet biztosít, minden esetben biztosítva a törvényi megfelelést, és szenzitív adatai védelmét.

1. Automatizált adatfeltöltés

 

Ebben az esetben az adatokat egy hálózati mappába kell feltölteni, amelyhez a VATOnline hozzáféréssel rendelkezik. A rendszer automatikusan letölti az adatokat, valamint elkészíti és benyújtja a megfelelő riportot.  Ezután a szoftver hozzárendeli a NAV-tól kapott visszaigazoló kódot minden egyes számlához.

 

VATOnline működése automatizált adatfeltöltéssel

2. Teljes automatizáció

 

A program közvetlenül összeköthető a vállalatirányítási rendszerrel. Ebben az esetben önállóan nyeri ki az adatokat, készíti el és tölti fel a riportot, valamint hozzárendeli a NAV-tól kapott visszaigazoló kódot minden egyes számlához.

 

VATOnline működése, teljes automatizációval

Következő lépések

Az online adatszolgáltatási kötelezettség közeledik és olyan kérdéseket vet fel, amiket minden vállalatnak meg kell válaszolnia. Hisszük, hogy az egyik legjobb válasz az automatizálás. Adószakértőink, és dedikált adótechnológiai csapatunk segíthet cégének a jogszabályi megfelelésben:

 

Ha további információt szeretne kérni, megismerné a VATOnline működését részleteiben, vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, akik örömmel bemutatják, hogyan integrálható a szoftver munkafolyamataiba.

 

Szintén felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel ha cége már dolgozik az online adatszolgáltatás másfajta megoldásán, hiszen mély adószakmai és adótechnológiai tudásunkkal segíthetünk, hogy megoldásuk minden szempontból megfeleljen az adóhatósági elvárásoknak.


Kérdése van?


Kérdése van?


Lépjen velünk kapcsolatba

Tancsa Zoltán, Igazgató, Deloitte Magyarország

Tancsa Zoltán

Igazgató

 

Zoltán 2007-ben csatlakozott a Deloitte adótanácsadó csapatához, ahol jelenleg igazgatói pozíciót tölt be, a közvetett adókkal foglalkozó csoport vezetőjeként. Tanácsadói munkája során széles körű tapasztalatot szerzett a hazai és nemzetközi áfa tervezés területén.